Sukukokous Tampere 2.-4.7.2021

Kesäistä Tammerkoskea. Kuva: Marjatta Sarkkinen

Leskiset kokoontuivat  15. kerran varsinaisen sukukokouksen merkeissä 2.-4.7.2021, tällä kertaa Pirkanmaalla, hotelli Scandic Koskipuistossa, Tampereen ytimessä. Kokous onnistuttiin kuin onnistuttiinkin järjestämään ajallaan koronapandemian keskellä. Sukukokoukseen osallistuneita oli 50 henkilöä, mutta hotelli oli kuulemma ääriään myöten täynnä, koska matkailu suuntautui nyt kotimaahan pandemian vuoksi.

Sukukouspaikkana hotelli Scandic Koskipuisto. Kuva: Taisia Leskinen
Perjantain illanvieton avaus Raimo Leskisen ja Jaana Tanin johdolla. Kuva: Hannu Puukko

Perjantai-iltaan kuului vapaamuotoinen illanvietto hotellin kabinetissa. Ohjelmaa ryydittämään oli saatu Norjassa asuvan Kauko Leskisen johtama bändi, joka esitti sekä Kaukon tekemiä kappaleita että tietysti Tampereella vahvasti vaikuttaneen, sukumme edesmenneen jäsenen, Juice Leskisen biisejä. Ja yleisö pääsi lopuksi laulamaan bändin kanssa mm. Syksyn sävelen, jonka bändi soitti tilaisuuden alussa osin norjaksi käännettynä.

Seuraavana päivänä lähdettiin tutustumaan Tampereeseen opastetulla kaupunkikierroksella. Oppaamme Ritva Klaavu kertoili Tampereen historiasta ja nähtävyyksistä. Tampereen perusti Ruotsin kuningas Kustaa III vuonna 1779 Näsijärven ja Pyhäjärven väliselle kannakselle. Tammerkosken ympärille kehittyi merkittävä teollisuuskeskus 1800-luvun alkupuolella, kun koski saatiin valjastettua sähköntuotantoon. Tampere tunnetaan erityisesti tekstiiliteollisuudestaan, joskin nykyään teollisuustuotanto on siirtynyt pois kaupungin keskustasta, ja vanhat tiilirakennukset ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen.

Kaupunkiertoajelua opastamassa Ritva Klaavu. Kuva: Hannu Puukko

Kiertoajelulla kävimme Lars Sonckin suunnittelemassa Tampereen tuomiokirkossa, jossa ihastelimme paitsi kansallisromantiikkaa edustavaa arkkitehtuuria, myös Hugo Simbergin kuuluisia freskoja. Bussiajelu jatkui Finlaysonin alueella sijaitsevalle idylliselle Tallipihalle, jossa sattui olemaan paraikaa vintage-markkinat. Sen jälkeen näimme Tampereen teollisuusarkkitehtuuria sekä uuden ja vanhan kohtaamista Finlaysonin kasvavalla asuinalueella. 

Pispalassa ihastelimme maisemia sekä kauniita puutaloja ja niiden puutarhoja bussista käsin. Pispalasta käsin maisemassa erottuivat myös Näsinneula ja Särkänniemen huvipuisto Näsijärven rannalla. Täältä matka jatkui Pyynikinharjulle, josta näköalat avautuivat puolestaan Pyhäjärven suuntaan.

Laukontorilta matkasimme Hopealinjojen Tammerkoski-laivalla kohti Tampereen kesäkeitaana tunnettua vehreää Viikinsaarta. Sen idyllisessä pitsihuvilassa nautimme maittavan lounaan, jonka jälkeen kuulimme lisää Pyhäjärvellä sijaitsevasta Viikinsaaresta ennen takaisinpaluuta kaupungin keskustaan.

Lounas Viikinsaaren kartanoravintolassa. Kuva: Hannu Puukko

Lauantai-ilta huipentui Pyynikin kesäteatteriin, jossa näimme Maria Jotunin kirjoittaman komedianäytelmän Tohvelisankarin rouva. Sen pääosissa loistivat Piia Soikkeli ja Tom Lindholm. Teatterikappaleessa oli yhdistetty riemukkaasti 1920-luvulla kirjoitettu näytelmäteksti ja 1970-luvun musiikkikappaleet. Mieleenpainuva kokemus monille oli Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo, mikä antoi puhenäytelmälle vaihtelevat taustat ja maisemallisesti upeat puitteet.

Sukuseuralaisia Pyynikin kesäteatterin pyörivässä katsomossa. Kuva: Kaarina Toivio
Tohvelisankarin rouvan näyttelijäkaarti. Kuva: Hannu Puukko

Varsinainen sukukokous pidettiin sunnuntaina. Kokouksen alkuun kuulimme Tampereen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajan Aila Dündar-Järvisen tervehdyssanat. Hän valotti Tampereen kaupungin historiaa sen perustamisesta aina nykypäivään ja viimeisiin kuntavaaleihin sekä niiden äänestystuloksiin, ja jopa täpärään pormestarikisaan asti. 

Saimme kuulla, että Tampere on tunnettu erityisesti kulttuuristaan (lukuisat teatterit, kirjailijat, pop-kulttuuri ja erityisesti Manserock), ja myös urheilulla on tärkeä sija Tampereella. Kauppa ja käsityö ovat olleet elinkeinoina kautta aikojen. Dündar-Järvinen kertoi myös kaupungin kasvusta, taloushaasteista sekä viimeaikaisista suurista rakennushankkeista, joista tärkeimmät lienevät Tampereen ratikka ja sen laajentaminen tulevaisuudessa sekä Tampereen monitoimiareena.

Varsinainen sukukokous pidettiin sunnuntaina 4.7.2021. Kuva: Hannu Puukko

Esitelmän jälkeen vuorossa oli sellotaiteilija Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin upeat esitykset Jean Sibeliuksen tuotannosta. Kuulimme teokset Kuusi op. 75, Karelia-sarjan Alla marcia, Impromptu op. 5/5 sekä lopuksi Matti Makkosen sellolle sovittaman Finlandian. Esitysten lomassa Jussi Makkonen tarinoi värikkäästi Jean Sibeliuksen elämästä.

Ennen sukukokousta sellotaitelija Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian soittivat Jean Sibeliuksen sävellyksiä. Kuva: Hannu Puukko

Esityksen jälkeen pidettiin varsinainen kokous, jonka puheenjohtajana toimi Mauri Träff. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat ja valittiin hallitukseen uusia jäseniä erovuoroisten tilalle. Uusina jäseninä hallituksessa aloittavat Jonne Leskinen ja  Hanna Leskinen. Hallituksen pitkäaikaisena rahastonhoitajana toiminut ja kolmiosaisen sukukirjan laatinut Raimo Leskinen jättäytyy hiljalleen hallitustoiminnasta syrjään. Häntä muistettiin upealla kukkatervehdyksellä.

Sukukokouksen puheenjohtajana toimi Mauri Träff. Kuva: Hannu Puukko
Raimo Leskinen sai kukkatervehdyksen sukuseuran puheenjohtaja Jaana Tanilta. Kuva: Hannu Puukko

Kokouksen päätteeksi laulettiin yhdessä Pirkanmaan maakuntalaulu Kesäpäivä Kangasalla Makkosen ja Azezianin säestyksellä. Sukukokouksen jälkeen ohjelmaan kuului vielä juhlalounas hotellin ravintolassa.

Teksti: Sirpa Leskinen