Sukukokous Oulu 6.-8.7.2018

Leskisten sukuseuran 14. varsinainen sukukokous pidettiin Oulussa, Pohjois-Pohjanmaalla heinäkuussa 2018. Kokous oli kolmipäiväinen aiempien vuosien tapaan. Perinteikäs Sokos hotelli Arina aivan Oulun ytimessä toimi sekä majoituspaikkana että varsinaisen sukukokouksen pitopaikkana. Sukukokoukseen osallistui 50 henkilöä, mikä on takavuosien kokouksiin verrattuna suhteellisen pieni mutta jokseenkin vakiintunut määrä. Enimmillään sukukokoukseen osallistuja on ollut lähes 250 henkilöä! Syynä osallistujamäärien putoamiseen lienee etupäässä siinä, että moni aiemmin ahkerasti sukukokouksissa käynyt on jo iäkäs, eikä jaksa enää osallistua kaukana kotoa pidettäviin kokouksiin, ja aika moni on jo poistunut keskuudestamme. Tuhannen taalan kysymys kuulukin, kuinka saada nuorempaa väkeä mukaan toimintaan?

Sukukokouksen pitopaikka kesällä 2018

Oulussa pidetty kokous onnistui kuitenkin jälleen kerran hienosti ja suunnitelmien mukaisesti – kiitos matkatoimisto Pohjolan Matkan, jonka kanssa olemme asioineet jo vuosia sukukokousten ja –matkojen järjestämiseksi. Kokousohjelma oli monipuolinen ja sääkin hemmotteli meitä. Perjantai-ilta oli varattu vapaamuotoiseen illanviettoon, missä jutusteltiin ja laulettiin yhteislauluja veljesten Hannes ja Teuvo Leskisen haitarin soiton säestyksellä.

Perjantai-illan viettoa hotellilla
Teuvo Leskinen perheineen esiintyi sukuseuralaisille
Veljekset Teuvo ja Hannes Leskinen haitareineen

Oulun kaupunkiin tutustuimme lauantaina opastetulla kiertoajelulla. Kaupunkiopas Mari Terho kertoi niin Oulun varhaisemmista vaiheista ja kaupungin merkkihenkilöistä ja –rakennuksista, kuin modernimmastakin rakennuskannasta. Saimme kuulla mm. että Oulu on maamme viidenneksi suurin kaupunki noin 201 000 asukasluvullaan ja että asukkaiden keski-ikä on 38 vuotta. 

Kaupunki perustettiin vuonna 1605 Ruotsin kuninkaan toimesta. Nykyinen rakennuskanta on pääasiassa vuonna 1882 tapahtuneen tulipaljon jälkeiseltä ajalta. Bussiajelulla näimme mm. Oulun kaupungintalon, Torin ja vanhat toriaitat, Kauppahallin, 560 metrisen Joutsensillan, Musiikkitalon, 2017 valmistuneen sanomalehti Kalevan uuden toimitalon, Puu-Raksilan alueen, missä elokuva Pojat on aikoinaan kuvattu, uudemman Koskenniskan asuinalueen, jonka asunnoista on upeat näkymät Oulujoelle, sekä Nallikarin uimarannan. Kierroksemme koukkasi myös vanhalle puukasarmialueelle sekä Linnanmaan Teknologiakylään, missä on useita tekniikan tutkimus- ja tuotantolaitoksia. Alueella on myös Oulun yliopisto, VTT ja kasvitieteellinen puutarha.

Kaupunkikierroksen oppaana toimi Mari Terho
Oulun kaupungintalo/raatihuone
Sukuseuralaisia kaupunkikierroksella
Oulun kauppatoria, vasemmalla kauppahalli, joka on valmistunut 1901
Nallikarin uimarantaa

Kaupunkikierroksen lopuksi suuntasimme Oulun keskustasta 14 km päässä sijaitsevalle Turkansaaren ulkomuseoalueelle, missä intendentti Patrik Franzen perehdytti meidät mm. tervanvalmistuksen saloihin. Maittava lounas nautittiin navettaan tehdyssä kesäravintolassa. Sielläkin ruokailun lomassa meitä viihdyttivät musiikkiesityksillään mm. Norjasta asti kokoukseen saapunut Kauko Leskinen sekä hanuristi Teuvo Leskinen lapsenlapsineen. 

Eikä päivä vielä tähän päättynyt; Turkansaaresta ajeltiin takaisin keskustaan ja kävelykatu Rotuaarilla sijaitsevaan Oluthuone Leskiseen, joka on saanut nimensä edesmenneen laulajan Juice Leskisen mukaan. Myöhemmin illalla oli ohjelmassa vielä Meri Oulun kesäteatterin esitys, jonka aiheena oli takavuosien tv-sarjanakin tunnettu Reinikainen. Hupia riitti näytelmän alusta loppuun ainakin niille, jotka muistavat tämän alkuperäisen komediasarjan 1980-luvun alusta.

Turkansaaren puukirkko on peräisin 1690-luvulta
Leskisiä Turkansaaren ulkomuseossa, joka on avattu vuonna 1925
Intendentti Patrik Franzen esitteli tervahaudassa tapahtuvaa tervanpolttoa
Kauko Leskinen esitti itse tekemänsä laulun, joka kertoi hänen lähisukunsa vaiheista
Nuorempaa ja vanhempaa polvea Leskisiä
Lounaspaikkana navettaan tehty kesäravintola Turkansaaressa
Sukuseuran pitkäaikainen rahastonhoitaja ja sukukirjan kirjoittaja Raimo Leskinen Oluthuone Leskisen edustalla Oulun Rotuaarilla

Sunnuntai oli varattu varsinaiselle sukukokoukselle, jossa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Esitelmöijäksi kokoukseen saatiin Oulun kaupungin valtuutettu, kaupunginjohtaja Kalervo Ukkola, joka selvitteli Oulun historiaa sen teollisuuden ja teknologian alan kehityksen näkökulmasta. Yhdistyksen pitkäaikaista jäsentä ja puheenjohtajaa Marja-Leena Leskistä kiitettiin sukuseuran hyväksi tehdystä 31 vuoden rupeamasta. 

Musiikkia ei puuttunut myöskään varsinaisesta sukukokouksesta, jonne oli saatu esiintyjiksi Timo ja Maiju Kovanen – Timo on sukuseuramme puheenjohtajan Jaana Tanin entisiä opiskelijoita Jyväskylän Lyseon lukiosta. Sukukokous päätettiin yhteiseen sukulounaaseen Sokos Hotelli Arinan ravintolassa.

Kaupunginjohtaja Kalervo Ukkola (vas.) ja sukukokouksen puheenjohtajana toiminut Jouko Leskinen
Sukuseuran puheenjohtaja Jaana Tani runoa lausumassa
Timo ja Maiju Kovanen esittivät yhdessä mm. Juice Leskisen kappaleen Luonas kai olla saan
Osa sukukokoukseen osallistuneista
Aikaisempaa sukuseuran puheenjohtajaa Marja-Leena Leskistä (oik.) muistettiin kukkatervehdyksellä

Teksti ja Kuvat, Sirpa Leskinen

Sihteeri, Sukuseura Leskiset ry