Sukuseura Leskiset ry:n vaakuna ja vaakunaselitys

Leskisten elämänliekit –nimisessä vaakunassa on mustalla ja keltaisella pohjalla kolme punaista liekkiä. Alinna oleva musta kuvaa viljavaa maaperää, ja kolme kumparetta symboloi niin kolmea hiilimiilua kuin myös Leskisten jo kauan asuttamia kolmea maakuntaa, Karjalaa, Savoa ja Pohjanmaata. Kumpujen noususuunta osoittaa myös asutuksen leviämisen suunnan. Liekit ovat kolmen maakunnan kaskitulia ja samalla ne ilmentävät suvun perinteisiin kuuluneesta raudanvalmistuksesta. Keltainen väri eli kulta viestittää suvun menestyksestä – ainakin lasten monilukuisuudessa. Vaakunan kolme väriä ovat samat kuin Savon ja Karjalan vaakunoiden värit.

Sukuseura järjesti kilpailun oman sukuseuravaakunan suunnittelusta kaikille Leskis-perheille vuonna 1990. Kilpailuun osallistui viisi henkilöä seitsemällä eri suunnitelmalla. Sukuseuran hallitus piti tehdyistä töistä parhaana agronomi Tuomas Jokisen (äitinsä puolelta Leskisiä) tekemää sukuvaakunaa ja vaakuna hyväksyttiin viralliseksi Sukuseura Leskiset ry:n vaakunaksi 12.7.1991 pidetyssä Naarajärven sukukokouksessa.

Suomen Heraldinen seura ylläpitää vaakunarekisteriä ja yhdistyksemme vaakuna on siellä rekisteröity 3.12.1992 numerolla 520. Vaakunan heraldinen selitys kuuluu: Kultaisen kilven alakenttä lohkaistu aaltokorolla kultaa ja mustaan. Aaltokorossa kolme aaltoa, joista kustakin nousee punainen liekki. 

Sukuseura on valmistuttanut vaakunaa kuvaavan rintaneulan, pöytäviirin ja ulos lipputankoon ripustettavan isännänviirin. Täältä sukuseuran www-sivuilta löytyy tilauslomake edellä mainituista ja muistakin sukuseuralla myynnissä olevista tuotteista.